Belangenbehartiging OV-reiziger
Veel mensen gebruiken het Openbaar Vervoer. Oudere mensen, jongere mensen, mensen met en zonder lichamelijke beperkingen. Dus de mensen die beslissen over het OV moeten daar rekening mee houden. Volgens de Wet Personenvervoer 2000 moeten de autoriteiten (zoals provincies en 2 metropoolregio's) en de vervoerbedrijven advies vragen aan organisaties die opkomen voor de belangen van de reizigers in het OV. Je kan hier de folder "METROCOV Schakel tussen reiziger, vervoerder en Overheid" downloaden.
Vanaf 2015 is het regionale openbaar vervoer in Rotterdam en Den Haag de verantwoordelijkheid van een organisatie met de naam MRDH, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De MRDH bestaat uit 21 gemeenten die samenwerken op het gebied van verkeer en vervoer. De MRDH neemt besluiten over de organisatie en de uitvoering van het openbaar vervoer in de aangesloten gemeenten. Reizigersorganisaties zien hierop toe in het samenwerkingsplatform Metrocov. Dit platform zorgt ervoor dat de wensen van de reizigers worden gehoord en dat met hun wensen wordt rekening gehouden.

Doelstelling en taak METROCOV
Het METROCOV is de vertegenwoordiging van diverse groepen reizigers in de Rijnmond en Den Haag. Daarbij gaat het om de metro, tram en bus. Ze geven advies aan de mensen die beslissen hoe het openbaar vervoer werkt. Ze doen dit zelfs als er niet om advies wordt gevraagd. Dat is hun taak.
De Bestuurscommissie Vervoersautoriteit MRDH beslist wat en hoe de openbaar vervoerbedrijven hun werk moeten doen. Deze bestuurscommissie bestaat uit de wethouders van alle gemeenten in de MRDH.
Organogram
Het Metrocov komt regelmatig bij elkaar met alle vertegenwoordigers van de aangesloten organisaties. Er zijn ook aparte bijeenkomsten (gebiedscommissies) voor Haaglanden en Rijnmond.
Organisatie
Bestuur Metrocov
- Voorzitter Jan Ploeger
- Vice voorzitter Adri van Woerkom
- Secretaris Dick van Loon
Gebiedscommissie Rijnmond
- De heer A.L Posthoorn
Rover Rotterdam - De heer M. Zeilmaker
Rover Rotterdam - Vacature
Rover Capelle aan den IJssel - De heer Frank Schipper
Fietsersbond Rotterdam e.o. - Vacature
Katholieke Bond van Ouderen Rotterdam - De heer Jan Poot
Vereniging Gehandicapten Rotterdam - Vacature
namens alle jongeren en studenten in de regio Rotterdam
Gebiedscommissie Haaglanden
- Mevrouw Charline Kloosterman-Taal
Stedelijke Ouderen Commissie (SOC) - De Æde Schoustra (reserve: de heer Will Bianchi)
Fietsersbond Den Haag e.o. - Mevrouw Diana Bron
Rover Delft - De heer Henk Toet
Rover Den Haag - De heer Ed Boon (reserve: de heer Kees Huisman)
Rover Zoetermeer - De heer Henk de Blij en vacature
Oogvereniging - De heer Ed Vols, Mevrouw Charelle Redeker
Voorall - Vacature
Namens alle studenten in de regio Haaglanden - De heer Jan van Rossum
Regio Westland
Thematisch vergaderen
Het Metrocov werkt thematisch en jaarlijks met een werkplan.
Plenaire vergaderingen METROCOV
Dinsdag 15 januari 2025: 10:00 uur – 13:00 uur
Dinsdag 16 september 2025: 10:00 uur – 13:00uur
Dinsdag 16 december 2025: 10:00 uur – 13:00 uur
Gebiedscommissie Rotterdam
Donderdag 23 januari 2025: 10:00 uur – 13:00 uur
Donderdag 22 mei 2025: 10:00 uur – 13:00uur
Donderdag 9 oktober 2025: 10:00 uur – 13:00 uur
Gebiedscommissie Haaglanden
Woensdag 19 februari 2025: 10:00 uur – 13:00 uur
Woensdag 11 juni 2025: 10:00 uur – 13:00 uur
Woensdag 29 oktober 2025: 10:00 uur – 13:00 uur
U kunt het openbare gedeelte van de vergaderingen bijwonen. De openbare gedeeltes zijn meestal in de middag van 13:00 - 14:00 uur.
Als u aanwezig wilt zijn neem dan contact op met de secretaris van het Metrocov.
Waarvoor kunt u bij het METROCOV terecht?
Het METROCOV is ingesteld om de belangen van de verschillende groepen OV-reizigers te behartigen. Het METROCOV wil als platform daarom een afspiegeling zijn van de verschillende reizigersdoelgroepen:
- vertegenwoordigers van de belangenorganisatie OV-reizigers (ROVER) en Fietsersbond, e.a.;
- vertegenwoordigers van de ouderenbonden;
- vertegenwoordigers van reizigersdoelgroepen met een functiebeperking, t.w. Stichting Voorall, Oogvereniging en Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam (VGR);
- vertegenwoordigers van reizigersdoelgroepen scholieren/studenten, forensen.
De vertegenwoordigers van de organisaties die in het METROCOV samenwerken spreken vanuit hun achterban voor een bepaalde groep OV-reizigers en houden voor hun inbreng in het METROCOV ook actief contact met hun achterban.
Communicatie
De website van het METROCOV kent een openbaar gedeelte en een besloten gedeelte. Op de openbare site vindt de OV-reiziger algemene informatie over het METROCOV. Het besloten gedeelte dient als onderlinge communicatie tussen de leden van het METROCOV, de MRDH en de vervoerders. Via de website houden zij elkaar op de hoogte van (inter)nationale en regionale en locale zaken en werken zij samen om zaken te agenderen of adviezen op te stellen richting de MRDH of vervoerders. De site vermeldt ook de agenda’s van de METROCOV-vergaderingen en verslagen van externe platforms.
Vragen van reizigers kunnen gericht worden aan de betreffende consumentenorganisatie waar u als reiziger onder valt. Vragen worden -indien van toepassing- behandeld in de desbetreffende gebiedscommissie van het METROCOV.
Toegankelijkheid betekent dat iedereen overal gemakkelijk naartoe kan gaan. Als je bijvoorbeeld een beperking hebt, moeten er vaak aanpassingen uitgevoerd worden waardoor je toch overal kunt komen. Dit kan betekenen dat er aanpassingen worden gedaan aan voertuigen, bushaltes en de route naar de bushaltes. Het is belangrijk dat alles goed wordt ontworpen en gemaakt, zodat het voor iedereen goed werkt. Als er ergens een zwakke plek is, kan de hele ketting niet goed werken.
Goed vervoer voor veel verschillende mensen is belangrijk. Niet alleen oude mensen of mensen die niet goed kunnen bewegen hebben er voordeel van, maar ook mensen met een gebroken been, mensen met kinderwagens of mensen met veel spullen. Daarom is het belangrijk dat bij het maken van wegen en het geven van informatie over reizen, er rekening wordt gehouden met mensen die niet alles kunnen.
Het Metrocov controleert of de haltes, perrons en vervoermiddelen geschikt zijn voor mensen die slecht kunnen zien, horen of bewegen. Het werkt hiervoor samen met een aantal organisaties.
Reisinformatie voor mensen die met de bus, trein, tram of metro reizen, is belangrijk. Die informatie staat in de voertuigen zelf, op de stations of perrons en ook op het internet. Het is fijn als die informatie makkelijk te begrijpen is voor alle reizigers. Het is ook belangrijk dat de informatie hetzelfde is bij alle vervoerssystemen en vervoerders. Het Metrocov helpt met advies hierover en controleert ook of alles duidelijk en voor iedereen bereikbaar is. Het kijkt bijvoorbeeld naar de bewegwijzering naar de haltes, de winkeltjes waar je vervoerskaartjes kunt kopen en de informatie op websites.
Metrocov geeft elk jaar advies over het Landelijk Tarievenkader dat is vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarbij is het doel dat de tarieven voor de ov-reis zo weinig mogelijk verschillen van gebied tot gebied.
Het Metrocov is een organisatie die in samenwerking met de gemeenten en vervoerders treinstations makkelijker bereikbaar maakt, zodat het overstappen voor reizigers makkelijker wordt. Het Metrocov wil dat meer mensen gebruik maken van het openbaar vervoer in plaats van de auto, omdat dit helpt om files en opstoppingen te verminderen. Om mensen te stimuleren om het openbaar vervoer te gebruiken, werken Metrocov, vervoerders en 21 gemeenten samen om de kwaliteit van het openbaar vervoer te verbeteren en ervoor te zorgen dat mensen makkelijk kunnen overstappen.
Steeds meer mensen wonen en werken in de grote stad en de omgeving eromheen. Hierdoor willen steeds meer mensen met het openbaar vervoer reizen. Grote en kleine gemeentes, die samen één grote regio vormen, werken samen om kansen te creëren voor de mensen die er wonen. Ze willen dat de mensen binnen 45 minuten in het centrum van de stad of andere belangrijke plekken kunnen komen. Het Metrocov adviseert de MRDH, gemeenten en vervoerders hoe dit bereikt kan worden.
Het openbaar vervoer moet veilig zijn, zodat mensen er graag gebruik van maken. Soms hoor je en lees je enge dingen in de krant of op televisie over het openbaar vervoer. Dit kan ervoor zorgen dat je je niet veilig voelt als je ermee reist. Maar wij willen dat iedereen zich juist prettig voelt in het openbaar vervoer, omdat het een veilige plek hoort te zijn. Metrocov helpt de vervoerders en de gemeenten om ervoor te zorgen dat het openbaar vervoer veiliger wordt.
In 2040 gaan mensen in Nederland snel, veilig en betaalbaar reizen. Ze kunnen naar hun werk, school, concertzaal en familie gaan met verschillende soorten vervoer, zoals hun eigen auto, een deelauto of het openbaar vervoer. Er zijn goede verbindingen door het hele land en ook met andere landen. In grote steden is er goed openbaar vervoer en de reistijden tussen steden zijn kort. Hierdoor is Nederland een van de beste landen om in te wonen en te werken. Het openbaar vervoer is heel belangrijk in dit systeem. Het Metrocov geeft advies aan vervoerders en regionale overheden om ervoor te zorgen dat in 2040 iedereen makkelijk kan reizen.
Heeft u als reiziger praktische vragen over het openbaar vervoer?
Onze contactgegevensKlachten over in principe tijdelijke zaken bijv. vanwege een omleiding, de verlichting in een bushokje die het niet doet of een afvalbak die ontbreekt stuurt het METROCOV door naar de verantwoordelijke organisatie (vervoerders, MRDH, gemeente). Klachten over het OV kunt u ook richten aan de OV-Ombudsman of de klantenpanels van de vervoerders in de Metropoolregio.
HTM |
RET |
EBS |
Connexxion |
---|---|---|---|
Klantenservice (Haaglanden)
|
Heeft u als reiziger vragen over één van de genoemde thema's? Stel uw vraag dan bij een van de aangesloten organisaties.